Total Pageviews

Wednesday, December 28, 2011

wordless wednesday #8

Assalammualaikum... salam sejahtera. 
seperti biasa, hari rabu adalah hari gambar tanpa kata.




Saturday, December 24, 2011

Sibuk | Busy | Wo hen mang.

Assalammualaikum..... salam sejahtera.. 
agak lama jugak la aku tak update blog ni, 
diam tak diam, dah nak hujung December dah... 
haish sorry la geng, agak bz dengan kehidupan sekarang... pastu.. 

Sunday, November 6, 2011

Selamat Menyambut Aidiladha

Assalammualaikum... salam sejahtera... 
diam tak diam, lama jugak aku tak update blog ni. 
seriously, agak bz ngan keje,
kepala penat so takde idea yg best....

Tuesday, November 1, 2011

Jika Suatu Hari


Jika Suatu Hari

Jika suatu hari nanti,
Aku tidak mampu menyayangimu,
Seperti mana dirimu menyayangi ku,

Saturday, August 20, 2011

Beli Nombor, Main Nombor

Selesai sahaja berbuka puasa, panjang (bukan nama sebenar) & sharul (ofkos bukan name sebenar jugak) menyalakan api rokok mereka... berkepul-kepul asap keluar dari mulut mereka, aku mencapai..  

Wednesday, August 17, 2011

Zaman Diploma

Huish... diam tak diam, 
dah nak abis aku buat degree...
tetiba plak rasa cam baru je aku abis diploma..
apa lagi, aku pun tengah dok godek2 external aku beli time aku part 4 diploma, aku terjumpa la... 
jeng jeng jeng...

Rasa Hati

satu benda
yang aku dah lama rasa,
tapi aku tak mampu untuk luahkan. 
mungkin...

UCAPAN AIDILFITRI: DARI SAYA UNTUK EQBALZACK

Assalammualaikum dan salam sejahtera..
seperti biasa, 
title atas aku tu berkenaan dengan.....

Wordless #7

keyboard MC,
biarkan gambar bercerita

Sunday, August 14, 2011

Ramadhan Itu

Assalammualaikum dan Salam sejahtera....
Alhamdulillah dah hari ke-14 Ramadhan kita berjaya tempuhi,
pelbagai cobaan dan godaan yg kita harus hadapi..
(ayat macam karangan form 5)
korang sume mesti ada peristiwa yg tak dapat d lupakan kan.. 
kalau macam aku sendiri banyak...

Friday, August 12, 2011

Serabut

Assalammualaikum.. salam sejahtera..
ape khabar semua?
semoga kalian sihat hendaknya.. 
pernah tak korang rasa....

Tuesday, August 9, 2011

Hadiah Ramadhan (bahagian 3, akhir)

Setelah mendengar pengumuman bahawa rakyat Malaysia akan berpuasa esok hari, hati Syafikah gembira yang teramat kerana ALLAH telah mengurniakan kesempatan keatas dirinya untuk bertemu dengan bulan Ramadhan sekali lagi. Namun, terpalit jua sedekit rasa sedih, kerana bonda tercinta terlantar dihospital tidak sedarkan diri. Tiba-tiba telefon bimbit Syafikah berdering…(terdahulu di bahagian 2)



Hadiah Ramadhan (bahagian 2)

Berulang-kali Syafikah cuba menelefon semula, namun gagal. Hati Syafikah bagai kaca yang dihempas ke batu, beliau tidak segagah dahulu. Syafikah cuba menjelaskan kepada Shamsul bahawa bonda telah…..  ( terdahulu di bahagian 1)
 

Monday, August 8, 2011

Hadiah Ramadhan (bahagian 1)

Sesudah menghirup kopi itu, Shamsul terus mencapai telefon bimbit. Hasrat hatinya, mungkin buah hatinya telah membalas sms nya yang dihantar tengah hari tadi. Namun, hanya paparan skrin kosong tanpa sebarang notification sms baru diterima.

Sunday, August 7, 2011

Friday, August 5, 2011

boleh tak boleh, boleh tak boleh. boleh boleh tak boleh..

Assalammualaikum dan salam sejahtera.
sekian lama aku bertapa, banyak benda nak dikongsi bersama.. 
baca entry pon cam mengelabahkan???
cam tension pun ada..

Wednesday, August 3, 2011

Saturday, July 30, 2011

Hoi!!! hon sape tuh???

Pon pon pon….
Korang agak2 ape bunyi tuh???
Ok sebelum pape, Assalamualaikum dan salam sejahtera…
Ha! Ape benda yg aku tulis awal-awal tu kan??
Kalau Korang jawap……

Thursday, July 14, 2011

Burung Merpati

Assalammualaikum.. salam sejahtera kepada semua readers..
lama jugak tak update blog aku ni. 
nak buat camne sibuk & takde idea yg bernas sgt.. 

ok berbalik kepada tajuk entry... 
cerita ni dah lama aku nak tanye.. cuma...

Saturday, July 9, 2011

Blog Mention

Assalammualaikum.. salam sejahtera.. 
sari berita penting.... 
ok stop it.. aku dah mula nak merepek lagi.. 
hehehe. sori guyz,ni memang perangai aku.. hehehe. 
entry pasal blog mention kan???
ok camni cerite nye... 

Friday, July 8, 2011

GIVEAWAY: eqbalzack's fan page LOGO!

Assalammualaikum... salam sejahtera...
bila baca tajuk entry ni
aku rasa semua reader taw kan benda ape ni kan.. 
tapi kepada yang tak taw tu.. 
ok2..... camni la citernye.. 

Tuesday, July 5, 2011

Kahwin itu HARAM

Ha!!! amacam reader???
percaya tak kahwin tu haram?
mesti macam-macam benda yang bermain difikiran kamu kan???
ok.. camni la ceritanya.....

Monday, July 4, 2011

Akak Senior Tu Orang Kampung Aku...

apa pendapat readers pasal senior junior ni???
mesti ada pros and cons kan...
dan setiap orang tu ada pengalaman jadi junior mahupun senior.. 
betul tak???? pastu...

Sunday, July 3, 2011

Yay! Aku dapat hadiah..

Baca entry ni pun dah bunyi gembirakan???
hahahaha.. sape tak gembira weh.. 
betul tak??? ce angkat tangan sape tak gembira,
bila dapat hadiah....???

Saturday, July 2, 2011

SAYA NAK GA DARI KOREA DAN BANDUNG!

Assalammualaikumm... Uitt2 mal.. benda ape plak ko nak buat ni???
ha ni berkaitan dgn member aku kot. 
budak opto.. dia ada.... 

Wednesday, June 29, 2011

Wordless #2

Memandangkan hari ini ramai yang giat post wordless.. 
aku pon nak ambil kesempatan le..
supaya gambar ini menceritkan segala-galanya.. 
cerita tentang apa??? kita zassss......

Wordless #1

wordless... 
ooooo.. ari wednesday, wordless ea.. 
so marilah kita fikir2kan yea..

Tuesday, June 28, 2011

Segmen#1 | Apa kata doodle?

Haish apa saja la aku.. hehehe.. 
semalam tido dalam jam 12, 
tiba2 pukul 3 terjaga.. tak tahu kenapa..(suruh tahajud la tu)
pastu... online, pe lagi.. sambil download movie... 
tapi entry ni bukan pasal download movie tu.... 
tapi pasal.......

Monday, June 27, 2011

Contest : Header Saya Cantik


Assalammualaikum dan salam sejahtera..
agak lama jugak la tak update blog ni, sebab sibuk di kampung, 
sesuatu luar jangkaan telah berlaku... 
so bila bukak je dashboard, tengok la update blogger2 yg aku follow,
tetibe tertarik dengan satu post dari.....

Tuesday, June 14, 2011

Ketika Ku Disini

Assalammualaikum....
sigh!!! mengeluh aku dibuatnye..
yela lame tak update blog  ni...
aku dah kat kampung..so jarang la nak online, 
sbb sibuk dgn xtvt kampung aku.. 
xtvt pe lagi, aku......

Tuesday, June 7, 2011

Kalau Kau Seorang Perempuan

Assalammualaikum.. penghulur bicara.. (jawab jgn tak jawab..)
haish... tak taw la.. saje nak mulakan entry dgn baik2 dulu.
sebab ati ni panas lagi.. 
kes nye g dinner dgn housemate.. 

Sunday, June 5, 2011

Diriku Bukan Artis

Aiyoooo.. baca entry pon mesti korang dah nak ngumpat aku kan..
hahahaa.. biar lah.. entry mesti gempak,
baru intention orang nak baca..
aku sebenarnya, tak tahu apa benda dia nak sebenarnya..
dah agak lama la dia kacau aku kat FB,
dia mintak.....

Advertising

Advertising???
pengiklanan?
pergh mesti creative. 
byk pakai duit.. 
kan kan kan??? yela, aku pernah buat kerja-kerja tu.. 
so taw la sikit tentang rate dia.. 
kalau takde ribu ribu jangan mimpi la.. tapi......

Wednesday, June 1, 2011

Peneman Yang Setia

Sape yang pernah tengok cerita kat TV3,
pukul 7 petang sampai 8 malam???
tajuk cerita dia.....
alamak!!!! aku lupaaaa~~~

Tuesday, May 31, 2011

Aku Hanya Penunggang Motosikal

welcome back.. 
sigh~! lame giler tak update blog ni.. 
sorry, bz gak la dgn xtvt.. just like my friend said.
"syg sgt ko kat UiTM"
ok back to circle.. .
aku hanya penunggang motosikal

Saturday, May 14, 2011

Kisah Seribu Satu Malam

"Malam masih muda... "
satu ayat yang biasa kita dengar dari kaki-kaki bangku lepak..
aku pon sendiri apa kurangnya.. cukup suka melepak,
nak nak pulak bila.....

Sunday, May 8, 2011

I love both of you..

saat aku menulis entry kali ini,
air mata aku mengalir kesekian kali.. 
sudah lama aku tidak merasakan, titisan air ini membasahi pipi... kerana......

Saturday, May 7, 2011

Fenomena MR & MRS R...

Mr. & Mrs R menyerang tanpa diduga.. 
penangan dia amat memeranjatkan ramai orang.... aku tidak kurang terlibat dalam konspirasi ini... 

Friday, April 29, 2011

Kesilapan teknikal ke??

Ha tengok tajuk pon penuh persoalan kan....
btul tak? haish aku ni ade je crite nak kongsi.. 
saja je untuk renungan bersama.. kisah bermula semalam....

Wednesday, April 27, 2011

Terima Kasih | Thank you | Xie-Xie | Nandri | Syukran | Arigato hait..

first time korang bace tajuk entry aku ni ape yg korang fikir?
tepuk tepuk terima kasih ??? hahahaha..... malangnya bukan berkenaan dengan tepuk-tepuk terima kasih.. tapi berkenaan dengan terima kasih.. 

Tuesday, April 26, 2011

English Education

sedang aku melihat di luar jendela, kelihat banyak kereta mewah yang lalu lalang.. 
kemudian.... terlihat 2 buah motorsikal memasuki perkarangan pusat khidmat masyarakat kat _____k___ ____t________sa.   Aku pun, just chill jer la.. sambil intai-intai gak takot org nak merusuh ke? (waklu!! 3 org merusuh ape mal?? hahaha)

Monday, April 25, 2011

Kaunter Ekspress

seperti biasa... ada cerita baru ada blog update.. kalau tak bersawang la blog ni... 
ni nak kongsi sket apa yang aku nampak semalam kat sebuah pasaraya "jaga-empat" pndai2 la korang translate kan... 

Friday, April 22, 2011

Bunga Bunga Cinta

mood hari tak taw kenapa... rasa macam sedih.. dok berFB, pastu dengar lagu ni.. just enjoy.. 

Wednesday, April 20, 2011

Apa fungsi lampu signal?

sape taw lampu signal tu ape??? 
pasti ramai yang mengangkat tangan untuk menjawab soalan aku ini.
hatta, budak tadika pon taw ape benda lampu signal tu kan.... 

Tuesday, April 19, 2011

senyum kambing

Tergelak, ketawa, sume ter ade la.. 

Komunikasi yang Berkesan

Kebiasaannya, sesama pulang dari tempat kerja.. aku akan singgah satu gerai tepi jalan ni untuk membeli goreng pisang & samosa ayam (samosa ni berkulit ranggup dan berbentuk 3 segi) jap2 ak googling jap cari gambo bg sape yg ta taw.. 

Tuesday, April 12, 2011

Anda Berani?


Perkara : Meludah ke dalam bungkusan soya.
Tempat kejadian : Berhampiran Maybank Bangi, Selangor berhadapan stesyen minyak, Shell.


Perkara pertama bila aku tengok video ni rasa nak MUNTAH...!!!!!!

Yela mane tak nye, cuba korang bayangkan bila individu yang merakamkan klip video itu mendakwa peniaga tersebut meludah kedalam setiap air soya yang dibungkus dalam plastik.

Giler la weh.. korang nak bli soya kena hati-hati lepas ni. 

Ni la benda HALAL boleh jadi HARAM sebab dah campur dengan kotoran.

***************************************

Monday, April 11, 2011

Timun Separuh

Semalam aku pegi la kedai runcit berdekatan dengan rumah aku, tiba-tiba plak rajen nak masak untuk makan malam. So agak2 nak maghrib (kalau kat kampung dah kena lontaran vokal dari Puan Emak ni), aku pon start moto aku dah gerak ke kedai berkenaan.

Aku pon masuk pastu pilih le ikan ape yg aku nak masak. Aduh, aku sebenarnye malas nk masak ikan sbab nak kena siang dlu, remeh la kejenye.. aku tengok2 le udang, sotong & ketam.. tapi cam tak semengah plak aku tgk haiwan berkenaan.

Pastu aku pasang tekad untuk beli ikan jugak la. Aku pon amek la sayur2.. mase aku nak amek taugeh tu, ade sorang akak tu, bebel ape ntah.. aku just senyum jer, nak nyampuk ape pun aku tak taw, Ntah le lantak ko la kak.. Tak paham aku dengar bebel dye.

Masa aku nak bayar, akak tadi (akak tu ada depan aku, so bkan la aku ni curi2 dengar) tu cakap kat bos tu  dengan nada yang camni la lebih kurang “tokey nak timun tu separuh boleh?” sambung akak tu lagi “ nak ambik semua besar sangat”… gosh aku cakap dalam hati.. agak2 la akak ni, takkan nak timun separuh, separuh lagi sape nak amek? Giler.. pastu timun pe sangat yang besar tu? Timun laut ke kak???

Pastu akak tu dok nego dengan tokey pasal timun tu, aku pun pening ke akak ni.. dengan slumber dia cakap “alah nak timun cina separuh”.. ha?? Timun cina? Camne rupanya???


*********************** korang taw tak timun cina tu camne??? *************************

Dengan slumber akak td tu tunjuk….!!!!!!!

TEMBIKAI
tokey td dengan cashier + aku pon slumber je gelak besar depan akak tu..

** cis cis cis dan cis lagi dalam hati aku**

Memang la kita kat bandar metropolitan kak, tp akak cuba mem”baku”kan loghat Klantan akak tu sampai cakap tembikai tu timun.. Oghe klate khecek “timun cino”…
Gilo nate ni.. hahahaha.. 

Thursday, April 7, 2011

Semoga ku bertemu


Isteri Solehah

( 1 )
Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata, penawar hati, penajam fi
kiran
Di rumah dia isteri, di jalanan kawan
Di waktu kita buntu, dia penunjuk jalan

( ulang 1 )

Pandangan kita diperteguhkan
Menjadikan kita tetap pendirian
Ilmu yang diberi dapat disimpan
Kita lupa, dia mengingatkan

( ulang 1 )

Nasihat kita dijadikan pakaian
Silap kita, dia betulkan
Penghibur di waktu kesunyian
Terasa ramai bila bersamanya

( korus )
Dia umpama tongkat si buta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan

( ulang 1 )
( ulang korus )

Saff-One (Zaini & Naazeri Raihan)




********* semoga aku berjumpa dengan insan berkenaan*********

Wednesday, April 6, 2011

Kita Selesa atau Malas?

Hurmmm.. tajuk ni bukan pasal kediaman, kereta atau telefon bimbit anda (aku pun tak paham kenapa aku letak telefon bimbit tu, ok just forget it)

Ceritanya bermula begini.. (jeng! jeng! jeng! shot mcm dalam citer indon tu), aku tengok jam hampir pukul 10:05 pagi, so aku pun ambil langkah untuk pergi ke kedai fotostat... pelan pelan aku mengatur langkah menyusuri laluan ke pintu ofis.
Sepantas kilat aku keluarkan wallet aku untuk "touch card" untuk access keluar dari ofis aku. Aku keluar pun atas urusan kerja (kerja ke?) aku nak g fotostat questionnaire jap. sumpah jap je, tak tipu...

dengan memakai pakaian ala-ala Japanese High School, bagi sape yg tak dapat imagine, ni la dress nyer.


Ha cuba korang bayangkan, aku pakai macam ni kat luar tu dengan keadaan yang panas menyengat sengenap pelusuk tubuh aku. Memang berpeluh la kan.

pastu aku pun tiba la ke tempat yang dituju, ia terletak beberapa blok saja dari ofis aku tu. (beberapa blok tu korang just imagine la jaoh ke tidak...)
aku pun melangkah masuk ke kedai tersebut.. pastu aku cakap la kat makcik tu,
"makcik bleh tak fotostat benda ni & jadikan booklet" kata aku dengan jelas tanpa sebarang ragu-ragu lagi.
jawab makcik tu dengan konfiden " ok, boleh2 takde hal la", pastu dengan sepantas kilat aku bertanya "agak-agak berapa harga die ye? saya nak dalam 60 salinan",
lalu makcik itu mencapai calculatornya sambil mengumat-ngamit mulutnya seolah-olah membaca mantera..


"kalau campur skali dengan stapler RM40 hengget jer, kalau tak RM36hennget jer"

Giler Mahal bisik hati aku
***********************************

Lalu aku pun ape lagi buat muka slumber, "akak bleh t
ak tunjuk buat satu sample, nanti kalau saya tak puas hati saya takkan bayar" hehehe.. dengan nada tegas ala-ala poyo sket.
Pastu akak tu pun macam gigih la nak fotostat... aku tunggu dekat 15minit, pergh membazir masa aku cam gitu jer.. pastu dia bagi aku byk alasan la, susah la. dia banyak keje la. aku tension la sebab hasil yang di tunjukkan kat aku bukan sep
erti yang aku nak. Wah! ko harga tanak mahal plak, pastu suruh buat satu sample tros tak retikan. ko mesti gigil ble aku suruh buat td kan.. lepas tu aku call member aku,tanya kat mane dia fotostat questionnaire dia... member aku buat kat area umah dia, harga baru RM25..

lahanat..... ko nak sembelih aku ye makcik...

****************************

Pastu aku cakap kat makcik tu, "akak, kalau akak tak boleh buat saya boleh cari kat kedai lain " dia tarik muka kekwat terus menyerahkan questionnaire aku tu balik..

aku pun ape lagi, tros blah la dari kedai tuh.. memang tak tunggu lame lah kan. ko idup la dengan keegoan ko tu makcik, aku siap bagi tunjuk ajar pun dia tanak dengar, cakap susah bagai. untuk makcik biar susah daripada taktaw nak buat langsong. "bodoh sombong" atau "Kita Selesa atau Malas?"
**********************************
Pastu aku terus start moto aku, pegi cari kedai fotostat yang lain... jalan punya jalan punya jalan, baru ku jumpa kedai fotostat.. argh! mintak2 kali ni bukan cam makcik hampeh td.. .

aku masok tros cakap "I want to photocopy 60 copies in booklet form" pergh aku speaking tuh. sebab orang yg keje kat situ india..

dia cakap ok.. pastu aku mintak la contoh, pastu dia buat. memang la mula2 dia pun terkial-kial, tapi dia tunjuk effort yang memberangsangkan.. 1st time, 2nd time tu ada la few error, tp cam org slalu cakap try & error. pastu aku pun menunjukkan ilmu fizik yang aku pernah blajar selama 2minggu tu kat dia, ok jer tros..
Pastu kejap je die boleh fotostat...
td kat kedai makcik tu yang tak brapa nak sibuk tu after lunch baru boleh siap, kedai yang sesak ala2 plus highway ni pun boleh siapkan kejap jer. terbaik la ko!!!

yang penting harga dia.. korang agak2 dengan service yang mantap tu brape hengget dia charge??? RM50? RM60?...


Percaya ataupun tidak hanya RM18 ringgit..
**********************
damn makcik td nak kencing aku.. tak guna... bengong tul.

lalu aku bayar dan terus berlalu pergi....

********************************

terfikir aku sejenak, kenapa makcik tadi tu charge harga mahal?(kertas yg dipakai biase jer bukan dable A ke hape, mesin fotostat pun biase jer, takde yg luar biase) sedangkan dia taktahu nak buat benda tu macam mane. Haish manusia, kenapalah nak kaya tapi tak betul caranya..

Kita Selesa atau Malas???

Tuesday, April 5, 2011

Pabila kawan menjadi lawan

Satu benda yang dah lama sangat aku pendam. Pabila kawan menjadi lawan, memang lahanatkan.. rasa macam nak trajang je insan berkenaan macam ni..

tiba-tibe je mood aku boleh tukar cam kat atas, bila kawan makan kawan.. WTF!!! ko susah aku kutip ko, ko nak kena pukul ko roger jugak aku. tup2 ko bleh jd back stabber.

Terbaik lah ko der!! (tepukan yang gemuruh untuk ko)
mungkin waktu skolah rendah dulu masa cikgu tanya apa cita-cita ko bila besar,
mesti ko menjawab dengan jayanya " nak jadi back stabber"!!! lalu cikgu kau pon tanpa rasa segan silu terus hayun kepala ko dengan pembaris panjang kaler kuning yang ada pemegang kat tengah tu kan. pastu ko pun guling-guling atas lantai sambil bebudak kelas ko pijak badan ko.

haish.. kenapa lah manusia macam ini sanggup bertindak demikian, ko nak tongkat dunia ke?



Monday, April 4, 2011

Hati Marah & Kena Marah


Jam guess ( ambik kawan punye) di tangan tepat menunjukkan jam 1:00 petang, maka bergelimpangan manusia-manusia yang lapar menuju ke kedai tepi jalan, ada yang pegi ke kopitiam & macam-macam tempat lagi la, slagi boleh deme nak makan.. ( yele ukor baju di badan sendiri, jangan le ukor kat produ nyor[produ nyor = pangkal pokok kelapa]). Maka aku dengan ofis mate aku berjawatan ofis boy pon lepak jap depan ofis. Lalu kawan aku tu mengeluarkan rokok balut jenama harverst. Gosh!! ni mesti dah sengkek ni, bisik ati aku. Yelah, slalu tibai winston, tak ke pelik.. tapi takpe, hak dia kot mal! bukan dia ada mintak duit ko pun desak hati aku lagi..

Pastu kami pun nekad (sahaja kami makan masakan jawa itu adalah untuk untuk makan masakan jawa kat ujung simpang berhampiran ofis aku ni.. Aduh.. ! keluh hati aku.. hari dah la panas nak makan kat kedai simpang camtu (cakap dalam hati jer).. member aku start moto dye, ak pon ape lagi ambil helmet yang tergantung pada moto aku tu, terus membonceng dia. Yela sahut seruan kerajaan, tumpang member2 kan.. (padahal nak save minyak moto yang dah takuk merah)...
Hahaha.. beramai2 lah kami ke kedai makcik tersebut...


Setibanya kami di kedai makcik tersebut, seribu mata seolah-olah memandang kami.. ok, stop! udah2 perasan tu... semua orang aku tengok tengah sibuk makan. Huish, memang pelahap.. hampir2 tercekik pun ada.<-- ok yg ni aku saje nak tokok tambah jer. :)

Ok kisah hati marah bermula apabila, meja yang kat kedai tu dah penuh.. arggh!aku tension pegang pinggan yang berlauk tuh. Pastu ade la mamat tu open table, so lpak jap la ingat nak makan kat meja tu.. Alhamdulillah tak lame tuh, ade org dah blah dari meja tu (tq beb, klu tak makan la aku kat meja yang di bawah terik matahari tu). Aku dengan member aku pun tanpa buang masa tros berlari-lari anak ( nasib tak tersungkur, hahaha) ke meja tersebut.. tengah sedap makan kat table tu, ada plak meja depan aku tu, gelak cam haram!


mampu ko nak gelak besar cam gini kat public?

giler kuat( ko gelak pakai pembesar suare ke der?), macam dia sembang nak bgtaw orang sekeliling yang dia tengah melantak kat situ. Gelak gile babeng kuat! weh bodo mak bapak ko tak ajar tertib masa makan ker? hampeh toi bisik ati aku lagi..

Bertambah mengurangkan selera tuh, bila aku makan sayur rebung masak lemak


amacam sedap gak gulai ni?

tup2 aku rasa mcam dia rebus buluh je dalam tu. ~keras nak mati!!!!~ Lahanat punya kedai, ko ingat aku beruang koala ke? bagi aku makan buluh.. memang lahanat.. Aduh, putus urat selera aku nak makan buluh masak lemak. eh! silap rebung masak lemak..

Pastu aku dengan member aku bergonjeng pegi spa kat area ofis aku ni, saje2 nak melawat kawan kitorang kat sane. ( dalam ati dapat wat treatment free) hehehe.. ape lagi aku buat la foot treatment, best syial.. ilang la marah aku td kat kedai jual buluh masak lemak. Pastu aku pun dengan rasa girang dihati terus masuk ofis dengan member aku tadi.. ha hambek! ko ingat ofis ko, aku masok lewat 30 minit kan dah kena marah.. padan muka ko!! mendapat la kan... hahaha.. sengal tol pengalaman hari ini...


pe ko nak buat ble bos ko dah buat cengini?

Sunday, April 3, 2011

Puncak Alam


Ha ini le UiTM Puncak Alam kaler kome nak taw, kampus baru jer berumor 2 tahun ala2 setaon jangong le bak kate dek orang luo sane tu. Ape-ape hei (hal) pun kat sini le aku blajar, at first i'm so suffered because this place lack of accommodation such as bus, cafe, and ATM Machine. Satu kajian yang telah aku lakukan sepanjang aku dduk kat sni, peratusan kawan aku yang datang sini pada kali pertama tidak akan datang lagi untuk kedua kalinya, sebab faktor jauh giler dan jalan yang agak kurang menyenangkan kata diorang la. ye ar kalau malam2 tu seram kot, tibe2 ade antu gule2 kat kat tepi jalan tu sape nak jawab? ade altantuya ke? ha ko mampu nak jumpe dia? hihihi...


Kat UiTM Puncak Alam untuk kali pertama pembukaannya terdapat 3 Fakulti sahaja iaitu, Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat ( konfem2 la ni fakulti aku) , Fakulti Sains Kesihatan dan Fakulti Farmasi. Tapi sekarang dah ada student Asasi Sains dan Asasi Kejuruteraan. Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan pun dah ada, tapi bukan semua course nyer ada kat sini la, kaler aku tak silap budak2 tourism semester 4 dan keatas je ade kat sni.


Ini adalah salah satu fenomena yang aku sangat suka di UiTM Puncak Alam, keadaan yang mendamaikan.. kalau pagi-pagi tu sejuk jer (macam kat genting kome weh) =), gambar ni ambik masa hujan, memang menarik la pemandangan dia masa dan lepas hujan. (sorry teman gune henpon murah je, so quality gambar takde la bagus mane pun)

Ini pula adalah satu fenomena yang kurang senang bagi pelajar iaitu kekurangan tempat letak kereta, kalau bahase org kampung aku deme panggey Parking kete @ Car Park. ( yele ce kome pikior masing2 anak orang kaye, kreta sorang sbijik, mane nak cukup tempat parkingnye). tapi skrg alhamdulilah ada peraturan baru, padang kawad tidak sesesak macam gambo kat atas tu.



Jeng! jeng! jeng..! nampak tak yang bertingkat kat lereng
bukit tu? kome agak2 ape benda ye tu? hahaha.. itu adalah tangga menuju kejayaan. so kalau nak balik ke kolej kediaman atau ke kuliah silalah menggunakan tangga itu ye.! Betullah kata pepatah "usaha tangga kejayaan" tengok tangga tu, sangat tinggi usaha kami utk berjaya belajar di sini. kale gune tangge tu untok pertame kali memang mengigil le lutot tu.. tak tahan weh,tapi nyarih (nyaris) ade bus yang setia mengambik dan menganto cik siswi dan encik siswa ke kuliah. kalau tak memang basah le ketiak tu, perfume pon boleh abih baunye sampei kat kelas nnt.


Gambar ni memang tak berapa cantik, tapi kalau tengok dengan mata kepala sendiri memang cantik sangat.. ini adalah gambar matahari terbit yang boleh dilihat dari bilik aku. pagi-pagi memang selalu aku tunggu kejadian ini, tapi slalunye terlajak jer. hehehe, biase la kehidupan seorang student kan, katenye.. tapi pemandangan ni memang cantik kan? kan? kan?

apa-apa pun UiTM Puncak Alam terbaik. biasalah, tidak ada manusia yang terus boleh berlari sebaik sahaja dilahirkan, so segala kekurangan tetap cuba dihadapi dan ditangani segera oleh pihak pentadbiran. Alhamdulillah, sekarang dah ada bus rapid yang shah alam, ada atm machine di cafe, dah banyak cafe buka, koperasi pun dah lengkap... Terima Kasih UiTM..
UiTM Tetap DiHatiku.. <3

Friday, April 1, 2011

Masjid




Alhamdulillah.. di beri kesihatan olehNya untuk menulis blog kali ini..
takde ape pon yang nak di tulis, cuma tiba-tiba rasa nak kongsi be
berapa gambar masjid yang sempat snap masa jalan-jalan sekitar M
alaysia.


Ha, ni gambar masji Ubudiah pada waktu malam. Masjid ni dekat je dengan umah aku.. :)




Masjid ni pula kat area setapak, aku ambil gambar ni time sembahyang Zohor sebelum office mate aku akad nikah kat masjid ni.. congrate sheera. .. :)




Gambar ni pulak, ambil masa dalam perjalan balik dari Setiu, Terengganu ke Shah Alam. Menurut pemandu yang bawak aku dengan kawan aku tu, ni le Masjid Terapung kat Terengganu....



Ha! yang ni pulak, masa main explorace kat penang. Nama masjid ni, Masjid Kapitan Keling, sebelah kedai Nasi Kandaq Beratoq.. ( Nasi Kandar Beratur). antara masjid yang best jugak la yang aku penah pegi..


Ha ni gambar terakhir yang aku nak share.. ni Masjid Besi Putrajaya.. Tak sempat nak snap gambar dalamnya sebab teruja dengan pemandangan di luar.. Pengaliran udara dia pun sangat best pada masa itu..




Tuesday, March 29, 2011

Aduh..

Urmmm... dah lame gak tak update blog ni..
laptop baru lepas format + kerja banyak giler...
tak sempat nak buat pape pun..

Aduh bengang giler la arini,
tension jer, ak post kat FB. then ade pulak yg komen,
"benda camni pun nak post kat sini"
OMG!!! susah pe bapak kau... suka ati aku le, FB aku..
bukan FB bapak kau, tak suke ko remove je la aku..
aduh.. Come-on la....
pe punya mentality la..

arghh.. bukak twitter je la pasni..

Wednesday, March 9, 2011

Praktikal.

Alhamdulillah..
aku sekarang dah praktikal.
macam2 benda aku belajar dan pelbagai benda aku kena lalui..

nak ngan tanak jer..
yang paling penting, bila ak praktikal ni.
baru ak kenal sape lawan,sape kawan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...